Bijkomend substantieel hulppakket van Defensie voor Oekraïne
De ministerraad heeft vandaag een nieuw hulppakket goedgekeurd voor Oekraïne ter waarde van 93,8 miljoen euro.
Het hulppakket van vandaag komt bovenop de globale steun aan de Oekraïense bevolking en strijdkrachten sinds de start van het conflict. Dit nieuw pakket bevat onder meer wapens, munitie, luchtafweer, antitankwapens, gepantserde voertuigen en vrachtwagens.
De toegekende steun aan Oekraïne wordt via een militair transport naar een buurland van Oekraïne gebracht, een Europees partnerland in de steun aan Oekraïne. Nadien volgt een administratieve overdracht van het materieel aan de Oekraïense autoriteiten onder toezicht van het Belgisch diplomatieke netwerk en met een exportvergunning afgeleverd door de FOD Economie.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Van bij de start van het conflict steunen België en de Belgische Defensie de Oekraïense bevolking en strijdkrachten in samenwerking met onze partnerlanden.
Tot op vandaag bestaat de geleverde steun uit zowel lethaal als niet-lethaal materiaal, opleidingen, brandstof en het opvangen en verzorgen van gewonden. Die inspanningen van Defensie gaan hand in hand met de geleverde steun van andere overheidsdepartementen, zoals de Federale Politie en Buitenlandse Zaken.”
Wat betreft de verschillende steunpakketten aan Oekraïne heeft Defensie verschillende types bewapening geleverd met bijhorende munitie, antitankwapens maar ook bijvoorbeeld individuele medische kits.
De voornaamste niet-lethale steun vanuit Defensie bestaat onder meer uit logistieke transportvoertuigen, ambulances, mobiele laboratoria, helmen, kogelvrije vesten, observatiesystemen, winterkledij, slaapgerief, generatoren en verwarmingsinstallaties met een grote capaciteit.
Op vlak van opleiding en het engagement van Defensie om opleidingen te geven en haar kennis te delen, zullen tussen de 50 en 100 militaire instructeurs worden ingezet in 2023. Zij zullen opleiding geven aan en trainingen omkaderen van Oekraïense militairen. Die opleidingen zullen zowel in België als in Europese partnerlanden plaatsvinden in het kader van de Europese hulpmissie aan Oekraïne, EUMAM genaamd.
De Belgische regering heeft ook al positief geantwoord op de vraag van Oekraïne om brandstof te leveren om mobiel te kunnen blijven in de strijd tegen de Russische invasie. Tot nu toe is er voor 44,1 miljoen euro aan brandstof – voornamelijk diesel – geleverd, goed voor 38.000 ton.
Op vlak van medische steun heeft de Belgische Defensie meerdere Oekraïense patiënten opgevangen en verzorgd in het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal. Ook op dit vlak zet Defensie haar steun voort.
In totaal – het goedgekeurde steunpakket van vandaag en de brandstof inbegrepen – is de steun vanuit Defensie goed voor 227,9 miljoen euro.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “De Belgische regering bevestigt vandaag dat ze Oekraïne zal blijven steunen zolang het nodig is en blijft. We blijven alle mogelijke bijkomende steun onderzoeken. Alle mogelijke pistes liggen op tafel, in samenwerking met de Belgische industrie en onze internationale partners.”